پرینتر سه بعدی غذا چیست؟
اگرچه ممکن است پرینتر سه بعدی در آشپزی چیزی شبیه به فیلمهای علمی و تخیلی به نظر برسد، اما چنین پرینترهایی واقعا وجود دارند. فناوری پرینت سه بعدی غذا علاوه بر افراد حرفهای حوزه فناوری، در میان کاربران شخصی نیز در حال مرسوم شدن است. اما با تمام اینها، پرینتر سه بعدی غذا چطور کار میکند؟ این دستگاه تا چه حد شبیه به پرینترهای معمولی است؟
سیاری از انواع پرینتر سه بعدی در آشپزی با نوعی فناوری چاپ مشابه با پرینترهای سه بعدی مجزا کار میکند که تا حد زیادی شبیه به پرینترهای سه بعدی معمول است؛ هرچند که به جای مواد پلاستیکی در این دستگاهها از مواد خمیری شکل استفاده میشود.
معمولترین مواد مورد استفاده در این دستگاهها، شکلات، خمیر پنکیک و خامه است، هرچند که مواد بسیار زیاد دیگری را نیز در آنها میتوان آماده کرد (حتی پیتزا!). این دستگاهها به صورت لایه به لایه مواد را روی سطح قرار میدهند و عموما از یک قسمت همچون سرنگ خارج میشود.
تاریخچه ساخت پرینتر سه بعدی غذایی
در سال 2006، ناسا شروع به تحقیق در مورد غذاهای آماده شده به روش سه بعدی کرد که برخی از کارشناسان این پروژه را به عنوان خاستگاه چاپ سه بعدی غذا به شمار میآورند.
در سال 2013، ناسا پروژه دیگری را شروع کرد که برنامه غذایی پیشرفته ناسا (NASA Advanced Food Program) نام داشت و ماموریت آن یک امر ساده بود: چطور میتوان غذای تیمی از فضانوردان را برای ماموریتهای طولانیتر آماده کرد؟ آنها با همکاری BeeHex دستگاه Chef3D را ساختند که امکان پرینت پیتزا را به صورت سه بعدی داشت. این پیتزا تنها لازم بود که در فر گذاشته شود.
در مجموع چاپ سه بعدی غذا و فناوری پرینتر سه بعدی در آشپزی در سفرهای فضایی هدفش خوشایند کردن زندگی فضانوردان در سفرهای فضایی بود تا به این ترتیب، آنها بتوانند ماموریتهای طولانیتری را انجام دهند. ناسا در حال حاضر مزایای زیادی را در این فناوری جدید مشاهده کرده است.
گزینههای حال حاضر در سفرهای فضایی آن قدر برای فضانوردان تکراری و غیرجذاب است که پرینت سه بعدی غذا میتواند آن را بیش از پیش جذاب کند.
اگر به گذشته دنیا نگاهی بیندازیم، میبینیم که فرصتهای زیادی بوده که میشد از فناوری برای استفاده در صنعت مواد غذایی استفاده کرد. بسیاری از شرکتها این فرصت را به رسمیت شناخته و از مزیت پرینت سه بعدی غذاها استفاده میکنند، از محصولات شیرینی و شکلاتی گرفته تا پاستا و مواد غذایی مخلوط سبزیجات.
مزایا و معایب پخت غذا با پرینت سه بعدی
پرینتر سه بعدی در آشپزی کاربردهای فراوانی میتواند داشته باشد. تا این جای مقاله به تعریف این دستگاه و فناوری و همین طور توضیحاتی مبسوط در مورد آن پرداختیم. اما کاربرد پرینتر سه بعدی در آشپزی دارای مزایا و معایبی است که باید آنها را در نظر گرفت.
صرفه جویی در زمان
پرینت سه بعدی غذا و موارد خوراکی در مقایسه با آشپزی سنتی وقت بسیار کمتری نیاز دارد. بدین ترتیب، کاربران میتوانند غذای خود را خیلی سریع آماده کرده و بقیه زمان خود را به کارهای دیگر اختصاص دهند. در این صورت دیگر نیازی نیست که مدام به غذا سر بزنید و هنگامی که غذای سه بعدی آماده شد، دستگاه پیام میدهد.
امکان شخصیسازی
کاربران با استفاده از پرینت سه بعدی غذا میتوانند بر اساس نیازهای خاص و یا اوضاع و احوال خود و همچنین سلیقه غذایی، نوع ساخت غذاها را انتخاب کنند. نوشتن نام شخص روی کیک تولد یا چاپ سه بعدی یک کیک قلبی شکل تنها دو مورد از مثالها در این زمینه است.
فرصتی برای خلاقیت
پرینت سه بعدی غذا باعث میشود تا دوستداران آشپزی به خلاقیت بیشتر در آشپزخانه بپردازند. کاربران میتوانند هر چیزی را که تصور میکنند، تهیه کنند و در واقع به طراحی غذاهایی سخت بپردازند. در واقع، با پرینتر سه بعدی در آشپزی میتوان به خلق آثاری هنری پرداخت!
معایب و محدودیتهای پخت غذا با چاپگر سه بعدی
این نوع روش غذا پختن با تمامی مزایایی که دارند، بی عیب هم نیستند. در ادامه به برخی از محدودیتها و معایب کاربرد پرینتر سه بعدی در آشپزی میپردازیم.
نوع غذا
هر نوع غذایی را نمیتوان با چاپگر سه بعدی تهیه کرد. مواد غذا باید به صورت خمیری شکل، مثل خامه و یا سیبزمینی له شده باشند تا بتوان با این روش، غذایی را آماده کرد.
پخت نسبی
روند پرینت سه بعدی غذا تمامی مراحل آمادهسازی غذا را در بر نمیگیرد. برای مثال، چاپگرهای سه بعدی غذا نمیتوانند یک کیک را بپزند و یا ادویه و یا مواد دیگری را روی پیتزا بپاشد.
قیمت بالا
پرینترهای سه بعدی غذا کمی تا قسمتی گران هستند و عموما بین 1000 تا 5000 دلار قیمت دارند. هرچند در این میان، استثناهایی نیز وجود دارد.
خطر به وجود آمدن نقص و مشکل
درست مانند تمامی انواع پرینت سه بعدی، چاپگرهای سه بعدی غذا نیز ممکن است با مشکل مواجه شده و روند کار آنها با موفقیت همراه نشود. به همین خاطر اگر قرار باشد یک کیک تولد را با آن تهیه کرد و چنین مشکلی برایش پیش بیاید، واقعا اتفاق بد و ناخوشایندی است!
پرینتر سه بعدی به درد چه جاهایی میخورد؟
پرینتر سه بعدی در آشپزی کاربردهای زیادی دارد. اما این دستگاه در چه مکانهایی کاربرد دارد؟ در این جا قصد داریم به چند مورد از جاهایی که این نوع پرینترها کاربرد دارند، اشاره کنیم.
رستورانها و نانواییهای صنعتی
پرینت سه بعدی غذا مسلما ابزاری بسیار مناسب برای حرفهایهای صنعت مواد غذایی به شمار میرود. غذایی که به روش سه بعدی تهیه میشود، برای آن دسته از مشتریان جدید که همواره دنبال تجربه غذاها و چیزهای متفاوت هستند، بسیار جذاب خواهد بود. رستورانهایی که به این روش غذا میپزند و به مشتریان خود عرضه میکنند، فرصت درآمدی بهتری خواهند داشت.
شرکتهای تولید غذاهای صنعتی
در بخش تولید غذاهای صنعتی، پرینت سه بعدی غذا میتواند به تولیدکنندگان بسیار کمک کند. به این ترتیب، این شرکتها میتوانند به محصولات خود تنوع بدهند. علاوه بر اینها، پرینترهای سه بعدی غذا سطح دقت بالاتری در تهیه و تولید غذا دارد. یکی از شرکتهای ایتالیایی به نام Barilla به تولید انواع پاستا با پرینترهای سه بعدی میپردازد.
پرینت سه بعدی غذا در خانه
پرینترهای سه بعدی غذا همچنین برای استفاده در خانه نیز بسیار مناسب هستند. با این تجهیزات، افراد میتوانند به نوآوری در آشپزخانه پرداخته و شخصیسازیهای متفاوتی را در زمینه تهیه کردن غذا تجربه کنند.
با پرینتر سه بعدی چه غذاهایی می توان پخت؟
تقریبا هر نوع غذایی را میتوان با پرینترهای سه بعدی تهیه کرد، مادامی که ماده تشکیلدهنده آن خمیری شکل و یا حالت پوره داشته باشد؛ برای مثال مواد اولیه زیر را میتوان در پرینتر سه بعدی در آشپزی استفاده کرد:
- شکلات، آبنبات و شکر
- خمیر پنکیک و یا خمیر شیرینی
- محصولات لبنی
- پاستا، ماکارونی، مواد گندمی و غلات
- میوه و سبزیجات
حتی پیتزا را نیز میتوان تا حدودی با پرینترهای سه بعدی در آشپزی تهیه کرد! البته، در صورتی که کاربران بخواهند ادویههای خاص به پیتزا اضافه کنند، خودشان باید دست به کار شوند!
به نظر شما پرینتر سه بعدی واقعا انقلابی در آشپزی است؟ نظرتان را در این مورد پایین این مطلب بنویسید.